top of page

Interieurarchitect of stylist?

De benaming interieurarchitect wordt vaak in één adem genoemd met interieurstylist, maar deze termen zijn niet inwisselbaar en ze betekenen zeker niet hetzelfde. Regelmatig zeggen mensen tegen mij: "Wat leuk dat je stylist bent! Het lijkt me heerlijk om de hele dag kleuren en meubels uit te zoeken voor een ander?" En daar gaat het al mis... Want nee, dat is niet hetzelfde en ja, ook de werkzaamheden verschillen wel degelijk. Bijvoorbeeld; een tuinman doet toch ook niet hetzelfde als een landschapsarchitect en een dierenverzorger heeft toch ook hele andere werkzaamheden dan een dierenarts? Daarom hieronder eenmalig de uitleg over het verschil tussen een interieurarchitect en een interieurstylist, zodat ik hierna iedereen gewoon kan verwijzen naar deze blog!

Interieurarchitect:

- Is een beschermd beroep, deze titel kan alleen worden verkregen door het afronden van een bepaalde opleiding bij één van de 8 kunstacademies (HBO) in Nederland, aangevuld door eventueel een master, en door vervolgens te voldoen aan voldoende bij- en nascholing. Studenten worden opgeleid om zelfstandig concepten te ontwikkelen, te innoveren en creatief te werken vanuit een persoonlijke visie. Daarnaast wordt vakkennis zoals CAD-tekenen, bouwkunde, verlichting en akoestiek overgebracht.

- Alleen (interieur)architecten die staan ingeschreven bij Bureau Architectenregister krijgen het recht om de beschermde titel van (interieur)architect te dragen en onder deze titel werkzaamheden uit te voeren. Met deze inschrijving (ik sta ingeschreven onder 4.090915.005) onderscheidt je je als gekwalificeerde beroepsbeoefenaar en dit maakt het voor opdracht- en werkgevers gemakkelijker om te kiezen uit deskundigheid en kwaliteit.

- Interieurarchitecten werken over het algemeen vanuit de functie van de ruimte en verplaatsen zich in de beleving van de gebruiker. Voor een kind ontwerpt de interieurarchitect een ander interieur dan voor een oudere. Hier komt ook een stuk omgevingspsychologie bij kijken, welke omgeving heeft welke invloed op de gebruiker? De interieurarchitect wordt vaak ingezet bij publieke gebouwen, multifunctionele gebouwen, maar ook horeca etc. De interieurarchitect ontwerpt vaak specifieke onderdelen van een ruimte op maat, zoals balies, kasten, zitbanken. De interieurarchitect pakt dus niet slechts de uitstraling van de ruimte aan, maar richt zich juist op de functie.

- Interieurarchitecten werken vaak samen met architecten en aannemers, om de wens van de gebruiker te vertalen. Projecten kunnen variëren van woningen en kantoren tot hotels. De interieurarchitect wordt het liefst vroeg ingezet in een (ver)bouwproces , zodat architect en interieurarchitect de ontwerpen kunnen afstemmen. Onderdelen zoals uitzicht, daglicht, trappen en toiletgroepen liggen op de grens van architectuur en interieurarchitectuur. De interieurarchitect kan prima ingezet worden bij herbestemmingsplannen of kleine verbouwingen.


Interieurstylist:

- Interieurstylisten hebben geen specifieke opleiding nodig om als stylist werkzaam te zijn, aangezien ze zich voornamelijk met esthetiek bezig houden. Ze volgen over het algemeen een MBO opleiding tot interieurstylist. Er bestaan daarnaast (korte) cursussen voor stylist of binnenhuisarchitectuur. De opleiding is voornamelijk gericht op vakinhoudelijke kennis over kleuren, materialen en producten en het presenteren van een advies.

- CRISP is de beroepsvereniging voor interieurstylisten en hanteert twee keurmerken voor stylisten: erkend interieurstylist en erkend vastgoedstylist. Interieurstylisten adviseren over het interieur en de vastgoedstylist helpt bij de verkoop van woningen/bedrijfspanden.

- Stylisten worden meestal niet betrokken bij renovaties of ruimtelijke aanpassingen, ze worden ingezet voor het decoreren van bestaande ruimten. Ze adviseren in stijl, kleur, meubilair en accessoires. Ze ontwerpen geen maatwerk, maar gebruiken bestaande producten om een harmonieus interieur te creëren.

- Interieurstylisten werken meestal niet samen met architecten en aannemers, aangezien het bouwkundige werk is voltooid wanneer ze worden ingeschakeld. Ze werken soms wel met meubelmakers, stoffeerders en leveranciers.

bottom of page